STUDY NOTES of GRAMMER

Coming Soon 

আপনি এখানে শিখবেন এই অধ্যায়ে এবং বিষয়ের ফাউন্ডেশন অংশটা, এই বিষয়টিকে সহজ-সরলভাবে পড়িয়েছেন বিশেষজ্ঞ শিক্ষক ভিডিও লেকচার এর মাধ্যমে এবং এই পুরো অধ্যায়কে চার ভাগে খন্ডিত করে আপনার জন্য তৈরি করা হয়েছে

প্রথম খন্ডে আপনি শিখবেন ফাউন্ডেশন অংশটা যেখানে অধ্যায়ের ব্যাপারে আপনাকে বোঝানো হয়েছে তার মানে definitions,basics গুলো সহজভাবে. এবং এটাকে আপনি বুঝতে পারবেন যেটা আপনাকে পরীক্ষার জন্য ক্রীপের করতে সাহায্য করবে
দ্বিতীয় মডিউলে আপনি শিখবেন MCQ মাল্টিপল চয়েস কোশ্চেন যেটা সাধারণত এক Marks’er আসে পরীক্ষায়
তৃতীয় মডিউলে আপনি শিখবেন শর্ট অ্যানসার এবং কোয়েশ্চেন, যেটা আপনার পরীক্ষার সাজেশন মধ্যে পড়ে এবং এটা 3-4 marks’er প্রশ্ন আসে আপনার পরীক্ষা
চতুর্থ মডিউল আপনি শিখবেন লং আনসার এবং questions যেটা সাধারণত 5-6 marks er হয়
আপনার যদি কোন প্রশ্ন থাকে তাহলে আমাদের সাথে যোগাযোগ করুন যাতে কি আপনাকে আমরা সাহায্য করতে পারি

Here you will learn the basics of Father’s Help in a simple language it is for Bengali medium students who are studying under West Bengal Board of Secondary Education and preparing for their exam (Class 10 WBBSE) Here you will find all necessary and important WBBSE Madhyamik Suggestions, notes, solved sample question paper in Bangla along with video lectures from expert teachers

SOLVED QUESTIONS & ANSWERS of GRAMMER

ARTICLES AND PREPOSITIONS - QUESTIONS of GRAMMER

  1. In—–(the) sunset they would sit composed—— (at) the dining table and reorganize ——(the) stamps.

Ans: the,at,the.

  1. Sunil—– (a) young driver hopped over—–(the) river and protect —-(the) child commencing sinking

 

Ans: a,the,the

3. Wrestling is one of—– (the) oldest sports in the sphere long ago folks draw movies of wrestling with unique another—– (in) the cave of the Europe .It is—– (a) thoughtful sports.

Ans: the,in,a

4. Numerous people are loving—– (of) mystery story they discovery—– (an) extra desire—– (in) trying to resolve the mystery along with the detective.

Ans:of,an, in.

5. Trina Lahiri who has been aggressive cancer for the previous 5 years was talking Sunday——- ( (at) a seminar organized—— (by) the analytic and practical neuro physical connotation that works for the treatment—— (of) mental disease.

Ans: at, by, of.

6. When—– (the) family sits—— (down) to tea the cat puts—— (in) an arrival to get his part.

Ans: the, down,in.

7. Punishment is a crucial —–(to) academic life. Scholar must obey their educator follow——- (the) rules of their organization and sit ——(in) the inspection in obedience with the rubrics.

Ans: to, the,in.

8. A stable diet is the major way —–(to) ensure somebody eat all of______ (the) obligatory nutrients for his figure——- (to) function correctly.

Ans: to, the,to.

9. Rip used ——(to) be seated and exchange talk ——(to) his families he was ——an) truthful man.

Ans:to, to, an.

10. My elder colleague is 5 years older ——(to) me he is ——(an) MBBS he is loving ——-(of) serving the deprived.

Ans: to, an,of.

TENSE Questions of GRAMMER

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DO AS DIRECTED Questions of GRAMMER

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

PHRASAL VERBS Questions of GRAMMER

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

English Notes WBBSE Madhyamik Class 10 - GRAMMER

error: Content is protected !!
Scroll to Top

আজকেই কেনো পরীক্ষার শর্ট নোটস

এখন সহজে পরীক্ষার প্রস্তুতি নাও – আজকেই ডাউনলোড করো পিডিএফ বা বই অর্ডার করো আমাজন বা ফ্লিপকার্ট থেকে